طی چهارصد سال گذشته، غرب بین دنیای بیرونی و دنیای درونی تفاوت قایل شده است و فعالیتهای دنیوی را از اموری مثل مذهب، معنویت و عرفان به کلی جدا کرده است( Neal &Biberman, 2003, p.363 ). این جدایی از یک سو سبب خرافات زدایی و نفی کلیسا بر انسان غربی، تحت تسلط در آوردن طبیعت و پیشرفت علوم و فن آوریهای مختلف، افزایش فوق العاده رفاه زندگی، ظهور دموکراسی و حاکمیتهای قانون و غیره شده است به بیان سادهتر سبب حاکمیت پارادایم عقلایی و مدرنتیه در اکثر نقاط جهان شده است.
به همین دلیل است که آنها برای پر کردن خلا معنوی خود گرایش زیادی به سمت معنویت، مذهب وآیینهای معنوی، بویژه آیینهای شرق آسیا نشان میدهند( شایگان،1381، 31) .معنویت در سازمان نیرویی است که اگر به درستی هدایت و اداره شود توانایی لازم برای نیل به عمیقترین تشریک مساعی سازمانی و مدیریتی دارد.
افزایش خلاقیت،رضایت،عملکرد تیم و تعهد سازمانی،در سازمانهایی که تلاش میکنند بالندگی معنوی اعضای خود را ارتقا بخشند به گونه ایی چشم گیر افزایش مییابد.
در مقاله حاضر،مفهوم معنویت و فضیلت در سازمان مورد بررسی قرار گرفته است و عواملتاثیر گذار بر معنویت در سازمان توصیف شده و نتایج و پیامدهای آن برای سازمان و مدیریت تبیین شده است و در نهایت عوامل تاثیر گذار و نیز راهکارهایی برای ارتقا معنویت در سازمانها پیشنهاد شده است.
برای جمعآوری اطلاعات از سه پرسشنامه استاندارد معنویت در محیط کار میلیمن و همکاران( 2003 )، سایش اجتماعی دافی و همکاران( 2002) و پرسشنامه جو اخلاقی سازمان ویکتور و کولن( 1993) استفاده شد.
تجزیه و تحلیل اطلاعات جمعآوریشده با استفاده از نرمافزارهای SPSS21 وAmos21 انجام شد.
فرضیههای پژوهش با استفاده از روش معادلات ساختاری بررسی شد.
نتایج نشاندهنده تاثیر معکوس معنویت در محیط کار بر سایش اجتماعی با ضریب مسیر( 45/0- )، تاثیر مستقیم معنویت در محیط کار بر جو اخلاقی سازمانی با ضریب مسیر( 78/0) و تاثیر معکوس جو اخلاقی سازمانی بر سایش اجتماعی با ضریب مسیر( 35/0-) بود.
همچنین نتایج پژوهش نشان داد جو اخلاقی سازمان در تاثیر معنویت در محیط کار بر سایش اجتماعی با ضریب مسیر( 27/0-) نقش میانجی را ایفا میکند.
منبع : مقاله معنویت و سازمان